A SÁG HEGY

A környező síkságából 150 m-re kiemelkedő hegy egy 5 millió éves tűzhányó maradványa. A tanúhegy lankája homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll.

A térséget a vulkáni működés előtt a Pannon tenger vize borította. A kőzetolvadék több kilométeres mélységből, tektonikus törések kereszteződésében létrejött magmacsatornákon került a felszínre. Az első kitöréssel kiszórt törmelék, a tufa, mintegy 2000 méter vastag homokos rétegre hullott. A tűzhányó működésének második szakaszában a lávafolyam 50 m vastag bazalttakaróvá dermedt a hegy tetején.

SZŐLŐ ÉS BOR

A magyar történelem során meghatározó volt a táj életében a szőlőművelés. Magyar nyelvű hegyközségi törvénykönyve a legrégebbiek közé tartozik. Napjainkban is híres bortermő vidék, az itteni borok magas savtartalmúak, étvágygerjesztő hatásúak.

KEZDETEK

A Kovvin pincészetet a bor iránti szenvedélyünk indította útnak több mint 25 évvel ezelőtt. A bortermelés évszádok óta nagy tradícióval bír Magyarországon, így eldöntöttük, hogy belevágunk és megalkotjuk a saját borainkat szőlősbirtokunkon, Magyarországon.

1989-ben feleségemmel elkezdtük keresni a megfelelő régiót. 1992-ben, 3 év keresgélés után felfedeztük a Ság hegyet. Megkóstoltunk néhány helyi bort és éreztük, hogy megtaláltuk a megfelelő helyszínt. A Ság hegy egy felfedezetlen kincs volt számunkra, de miután utánanéztünk a történetének, elégedetten vettük tudomásul, hogy a borkészítés hagyománya a Ság hegyen már évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. A különleges vulkanikus talaj és a mikroklíma bizonyítottan ideális feltételeket biztosít az egyes szőlőfajták termesztésére.

 

MISSZIÓNK

Célunk a lehető legjobb minőségű bor előállítása volt. Megvettünk egy elhagyatott pincét és elkezdtük felújítani. Végül majdnem 2 évig tartó folyamatos munka után, 1994 tavaszán befejeződtek a munkálatok. Az eredeti birtok egész kicsi volt, mindössze néhány gyümölcsfával, így 1996-ban megvásároltunk egy szerény 1600 m2-es szőlőskertet, ami a házunk közvetlen közelében volt. Így kezdődött minden.

Az első szüret olyan izgalommal töltött el minket, mint az első gyermek születése. A bor kellemes ízű volt, de hiányzott belőle az a jellegzetes karakter, amit kerestünk. A szőlőskertben a környékre jellemző szőlő fajták voltak többségben, amiknek a minősége nem volt megfelelő mivel a az előző borászok inkább a mennyiségre koncentráltak.

 

BORAINK

A Kovvin pincészetet a bor iránti szenvedélyünk indította útnak több mint 25 évvel ezelőtt.  Belevágtunk és megalkottuk a saját borainkat szőlősbirtokunkon, a Ság hegyen.

VENDÉGHÁZ

A Ság hegy központjában egy kedves, családias vendégház. 

Címünk:

Ság hegy 32

Celldömölk

Magyarország

Telefonszám

+1 253 583 4964